De misinterpretatie van scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed. In veel relaties wordt hier weleens een grapje over gemaakt. Niet meer samen eten of in hetzelfde bed liggen. Wel bij elkaar wonen, maar officieel geen verplichtingen meer hebben naar elkaar. Het idee heerst soms dat je al gescheiden bent van tafel en bed op het moment dat je apart gaat wonen. Of dat je nog wel samenleeft maar niet meer aan elkaar verbonden bent. Het tegenovergestelde is juist het geval. Bij scheiden van tafel en bed regel je met elkaar dat je voortaan apart leeft, maar toch officieel getrouwd blijft. Maar wanneer kies je daar nou voor?

Scheiden van tafel en bed. Wat is het eigenlijk?

Simpel gezegd regel je dat jullie apart van elkaar gaat leven, maar officieel wel getrouwd blijft. Scheiden van tafel en bed lijkt dus in veel opzichten op een ‘gewone’ scheiding. Als jullie hiervoor kiezen dan is een gang naar de rechter verplicht om alles officieel te regelen. Scheiden van tafel en bed heeft diverse consequenties. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan wordt dit na uitspraak van de rechter omgezet in huwelijkse voorwaarden. Jullie kunnen de bezittingen verdelen en zijn niet langer elkaars erfgenaam. Ook het fiscaal partnerschap vervalt. En als er kinderen in het spel zijn dan worden ook hier officiële afspraken voor vastgelegd. Denk aan hoe jullie zorg voor de kinderen gaan invullen en de alimentatieverplichtingen.

Wanneer kies je voor scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Het is immers vanaf het jaar 2000 niet meer verplicht om samen te wonen als je getrouwd bent. Vroeger koos men vaker voor scheiden van tafel en bed op grond van geloofsovertuiging. Als je vanwege je geloof niet wilde scheiden, maar samenleven ook geen optie meer was. Je kunt ook andere redenen hebben om (nog) niet te willen scheiden. Een complexe financiële situatie met grote gevolgen kan een reden zijn. Bijvoorbeeld bij een eigen bedrijf. Wij hebben jarenlange ervaring in het ondersteunen bij financieel complexe scheidingen.  Maar ook als jullie het over een aantal jaar misschien toch nog een kans willen geven kun je kiezen voor scheiden van tafel en bed. Het is minder definitief.

Een adviesgesprek met Jacolien Kulk

Wil je meer informatie? Bespreken wat de mogelijkheden zijn en professioneel advies? Of scheiden van tafel en bed in jouw of jullie geval een goede optie is? Neem dan vrijblijvend contact op met Jacolien Kulk of bekijk de website voor meer informatie.