Inkomen en financiën

Na de scheiding verandert het leven zoals je dat kende. Natuurlijk, dat is zo. De wereld staat even op zijn kop. En jullie hebben zoveel vragen. Over de kinderen, over het huis en de hypotheek en over allerlei andere financiële zaken. Hoeveel houd je per maand nog over? Kom je na de scheiding nog wel rond? Van welke regelingen kun je gebruikmaken?

Veel mensen denken dat ze na hun scheiding niet meer kunnen rondkomen, terwijl er verschillende regelingen zijn voor wanneer je niet meer onder één dak woont. Toeslagen waarvan je misschien wel hebt gehoord, maar waarvan je nooit had gedacht dat je ervoor in aanmerking komt. ‘Daar hebben wij toch te veel geld voor?’ hoor ik vaak.

Eerlijk scheiden

De mogelijkheden vallen of staan bij de welwillendheid van beide partijen om er goed uit te komen. De wederzijdse bereidheid om echt eerlijk te scheiden, rekening houdend met elkaar, en daarmee ook met de kinderen. Want als iedereen het goed heeft, praat je makkelijk met elkaar. Natuurlijk zijn er rekentools om partner- en kinderalimentatie te berekenen. Maar wat willen jullie zelf? Wat hebben jullie nodig voor de kinderen? Is het wel zo handig om die maximale alimentatie te eisen?

Als je in gesprek blijft, valt er veel te regelen. Het zal je verbazen waar je allemaal recht op hebt, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor co-ouderschap: wanneer je allebei ten minste 1 kind op je adres hebt ingeschreven, kun je allebei (!) kindgebonden budget aanvragen. Dat is voor veel mensen een eyeopener. En dat extra geld kan veel stress en zorgen voorkomen.

Het beste voor iedereen

Zonde om dat geld te laten liggen. Maar dan moet je elkaar niet in de weg zitten. Mensen hebben helaas niet altijd door dat ze zichzelf in de vingers snijden wanneer ze de ander dwarszitten. Als je echt aan de toekomst denkt en het beste wilt voor jezelf en voor de kinderen, houd dan ook rekening met de ander. Daar wordt iedereen beter van.

Ik neem jullie aan de hand mee door het woud van alle wet- en regelgeving, langs alle financiële en juridische paden waarmee je bij een scheiding te maken krijgt. Ik maak alle berekeningen, schets een realistisch perspectief, dien de aanvragen in die voor jullie van toepassing zijn en zorg dat alles in orde komt. Het enige dat jullie hoeven te doen, is op een respectvolle manier met elkaar in gesprek blijven, zodat iedereen na de scheiding op een prettige manier verder kan leven.