Huwelijkse voorwaarden herzien

‘Jij mag het huis wel hebben’, hoor ik soms mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd tegen hun partner zeggen. Dat kan natuurlijk, maar die schenking komt je wel duur te staan. Want het is een schenking, omdat je iets weggeeft. Daar staan mensen vaak niet bij stil, met al hun goede bedoelingen.

Goede notarissen adviseren om huwelijkse voorwaarden elke vijf jaar te herzien, maar dat advies wordt niet of nauwelijks opgevolgd. In de praktijk denken veel mensen er nooit meer aan om de huwelijkse voorwaarden nog eens door te nemen. Ja, als het te laat is, wanneer de scheiding in gang is gezet of de vermogende partner is overleden. Met alle fiscale problemen van dien.

Huwelijkse voorwaarden tegen het licht houden

Gelukkig zien steeds meer mensen in dat het verstandig is om eens in de zoveel tijd de huwelijkse voorwaarden tegen het licht te houden, en eventueel te herzien. In de jaren na de bruiloft kan er tenslotte van alles veranderen, zowel zakelijk als privé. Je wilt dat de voorwaarden met de tijd meegaan en dat de ander niet in de kou staat bij een levensveranderende gebeurtenis.

Je wilt eventuele (fiscale) problemen graag voor zijn. Als je eenmaal gaat scheiden, of wanneer de vermogende partner ineens overlijdt, is het te laat om nog iets te regelen. Veel vermogende mensen zetten hun huwelijkse voorwaarden op het sterfbed nog om in gemeenschap van goederen. Maar ja, niet iedereen heeft een sterfbed… En wie wil op zulke kwetsbare momenten nou bezig zijn met ingewikkelde financiële zaken?

Snel en makkelijk te regelen

Je wilt voorkomen dat een van de twee op een houtje moet bijten. Voor de kinderen is het ook moeilijk te begrijpen als de ene ouder driehoog achter woont en de andere in een mansion met een Porsche voor de deur. Terwijl het allemaal zo snel en makkelijk te regelen is. Juist wanneer de zon nog schijnt! Ga elk jaar met een fles champagne om de tafel en bespreek de mogelijkheden, zoals de toevoeging van een verrekenbeding.

Na mijn hulp bij het herzien van huwelijkse voorwaarden hoeven jullie alleen nog maar naar de notaris om de herziening zwart op wit te zetten. Ik heb de kennis en ervaring om jullie te adviseren, werk samen met notarissen (en andere specialisten) en regel vervolgens alle formaliteiten die nodig zijn. En, heel belangrijk, ik ben en blijf altijd onpartijdig.