De kosten van een scheiding

Een scheiding kost naast tijd, energie en emoties ook altijd geld. De kosten van een advocaat en de uitspraak van de rechter komen voor jullie rekening. Wat scheiden uiteindelijk kost is sterk afhankelijk van de complexiteit van de situatie. Een scheiding die in goed overleg plaatsvindt en waar geen kinderen in het spel zijn is goedkoper dan een scheiding in een ingewikkelde situatie. Het wordt duurder als een scheiding meer tijd kost. Het antwoord op de vraag ‘wat kost scheiden?’ is dus niet zo simpel. Wil je toch graag snel een indicatie? Neem contact op en dan kunnen we kort de situatie even bespreken.

Kosten advocaat of mediator

Met welke kosten krijg je allemaal te maken als je gaat scheiden? De kosten van de advocaat of scheidingsmediator zijn voor eigen rekening. En dit is ook vaak de grootste kostenpost. Bezuinig niet op kennis en kwaliteit. Een lager uurtarief wil namelijk niet altijd zeggen dat je goedkoper uit bent. Door voor een onervaren advocaat of scheidingsmediator te kiezen neem je het risico dat de afwikkeling van de scheiding veel langer duurt dan nodig. Het is daarom slim om een specialist in de arm te nemen. Iemand die zowel kennis heeft van financiële zaken als in het bezit is van een groot empathisch vermogen. Een bemiddelaar die persoonlijke belangen behartigt en als doel heeft er met elkaar zo goed mogelijk uit te komen. Of u een advocaat of echtscheidingsmediator kiest hangt af van de situatie.

Griffierechten bij scheiding

Wat kost scheiden verder? Aan de echtscheidingsprocedure zijn meer kosten verbonden. De griffierechten bijvoorbeeld. Dit zijn de kosten voor de behandeling van de scheidingszaak in de rechtbank. De hoogte van deze kosten hangt van een aantal factoren af. Of u samen of alleen de scheiding aanvraagt en of u bijvoorbeeld recht heeft op een tegemoetkoming in de kosten. U kunt een proefberekening maken van de griffierechten.

Subsidie, toevoeging of verzekering

Een scheiding kost sowieso geld. Heb je niet voldoende geld om de scheiding te formaliseren? Dan kun je in aanmerking komen voor toevoeging. Dit is een vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand waarbij een deel van de kosten van een scheiding door de overheid wordt betaald. In sommige gevallen is het vooraf nog niet duidelijk hoe je er na een scheiding financieel voor komt te staan. Je kunt dan een voorlopige toevoeging krijgen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Check dan eens of de kosten voor mediation (gedeeltelijk) vergoed worden!

Wat kost scheiden bij mediation?

Mediation is goedkoper, gemakkelijker en vaak sneller dan een juridische procedure waarbij twee advocaten de strijd met elkaar aangaan. Jacolien Kulk heeft de expertise, de ervaring en de persoonlijkheid om dit samen met u te bereiken. Voor een antwoord op de vraag wat scheiden kost, kunt u contact opnemen om een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek. Op basis van uw situatie kan Jacolien een inschatting doen van de verwachte kosten van uw scheiding. Waarschijnlijk heeft u nog een hoop vragen. Jacolien helpt u graag met advies of een gratis intakegesprek.