Echtscheiding bij expats
Het lijkt zo mooi, spannend en romantisch: een van jullie kan een mooie baan als expat krijgen in het buitenland en je gaat verhuizen met je (vaak jonge) gezin. Vaak gaat het allemaal prima maar de situatie kan ook heel lastig worden. Het leven als expat-gezin is vrij complex en een scheiding is op zichzelf al erg ingrijpend
Gespecialiseerd in expats - scheiding problematieken
Het lijkt zo mooi, spannend en romantisch: een van jullie kan een mooie baan krijgen in het buitenland en je gaat verhuizen met je (vaak jonge) gezin. In veel gevallen gaat het allemaal prima. Maar de situatie kan ook heel lastig worden. Het is bijvoorbeeld een bekend patroon dat de ene partner helemaal opgaat in het werk en de carrière. De andere zit dan meestal thuis, vooral als er jonge kinderen zijn. Geen werk, weinig sociale contacten, alleen in een vreemd land, eenzaamheid, heimwee.
Dat legt vaak veel druk op de relatie. Uiteindelijk kan de bom barsten, met een echtscheiding tot gevolg.
Hoe goed de verhuizing naar het buitenland ook is voorbereid, over deze situatie hebben jullie in alle euforie van de grote stap waarschijnlijk totaal niet nagedacht.
Het leven als expat-gezin is vrij complex en een scheiding is op zichzelf al erg ingrijpend. De combinatie van die twee is bijna altijd ontzet
tend ingewikkeld.
Jacolien Kulk Mediation is gespecialiseerd in deze problematiek.
Het is moeilijk om in dit blog heel gericht in te gaan op de inhoud, omdat de omstandigheden per geval enorm kunnen verschillen. Om welke landen gaat het? Gaan jullie terug naar je thuisland? Of een van tweeën? Of blijven jullie juist allebei? Zijn er (minderjarige) kinderen in het spel? Enzovoort.
Wanneer jullie te maken hebben met een scheiding in een expat-situatie is het verstandig om snel een afspraak met ons te maken. Ideaal is natuurlijk om vooraf al langs te komen voor advies, als jullie concrete plannen hebben voor een verhuizing naar het buitenland.
Een paar belangrijke algemene zaken zal ik in dit blog wel alvast aanstippen:
- Het is belangrijk om samen eerst goed na te denken of jullie wel een scheidingsprocedure willen starten. Zaken in overleg regelen kan vaak prima werken. Een rechterlijke uitspraak is onzeker voor beide partijen, en jullie zitten er aan vast. Of je er nu blij mee bent of niet.
- Expats hebben soms meer mogelijkheden om de uitkomst van een scheiding te beïnvloeden. Dat komt omdat er vaak de keuze is: waar gaat de procedure plaatsvinden, en welk recht is dus van toepassing?
- Met name bij een vechtscheiding zullen partners zich daarbij vooral laten leiden door eigenbelang: welk land heeft voor mij de gunstigste regeling? Zodra dat duidelijk is, kan het heel voordelig zijn om als eerste de procedure te starten in het land van keuze. Dat zal dan meestal voorrang krijgen.
De verschillen tussen landen zijn op bepaalde gebieden soms heel onverwacht zijn, en ook erg groot. Bijvoorbeeld als het gaat om partneralimentatie.
Zelfs per onderwerp kan het toepasselijke recht trouwens verschillen. Regelmatig moet bijvoorbeeld een Nederlandse rechter op bepaalde onderdelen buitenlands recht toepassen in een scheidingsprocedure. - Expats hebben vaak een afwijkende huwelijksvermogenspositie. Zo worden huwelijkse voorwaarden die in Nederland zijn opgemaakt door veel rechters in het buitenland niet geaccepteerd.
Voor in Nederland woonachtige expats geldt dat het aantal jaar dat ze hier gevestigd zijn, bepalend kan zijn voor welke regeling toepasselijk is. - Hebben jullie (minderjarige) kinderen? Dan moeten er diverse zaken geregeld worden. Waar gaan ze het grootste deel van de tijd wonen, hoe komt de zorgregeling er uit te zien, wat worden de kosten en wie draagt daarin wat bij? Enzovoort.
- Hou er rekening mee dat je na een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken vaak niet zonder overleg terug kunt naar het land waar je vandaan komt. Wanneer je ex-partner ook nog enig gezag heeft over jullie kinderen zal deze toestemming moeten geven. Anders kan het zomaar worden beoordeeld als ontvoering van de kinderen, wat uiteraard tot allerlei ongewenste gevolgen zal leiden.
Het is wel duidelijk: de scheidingsproblematiek van expats is echt enorm complex.
Of jullie nu vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen, of andersom. Het is bijna onmogelijk om dit op eigen houtje op te lossen.
Roep daarom advies of hulp in bij de expert op dit gebied: Jacolien Kulk Mediation.
Voor meer informatie: Mediation voor Expats, en je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor een oriëntatie gesprek.